L'ARXIU FOTOGRÀFIC SEGONS EL SEU DIRECTOR
El meu nom és Jordi Serchs, tinc 51 anys i sóc el director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. L’arxiu té els seus orígens l’any 1931, com una secció de l’Arxiu Històric de la Ciutat i recull el fons fotogràfic produït per l’Ajuntament de Barcelona, així com altres fonts fotogràfics d’interès per a la història de la ciutat. Conservem un conjunt de gairebé 3 000 000 de fotografies, des del orígens de la fotografia el 1839, fins als nostres dies, fins la fotografia digital, som un dels centres patrimonials de fotografia més importants del país.
Des de l’Arxiu són importants les polítiques orientades a col·lectius amb discapacitats, per fer arribar els nostres fonts, els nostres continguts, a aquests col·lectius; tant persones amb discapacitats físiques, com auditives o visuals. Concretament, pels discapacitats visuals és un repte especialment ric, poder fer arribar la fotografia que és un recurs visual. Per això ha estat molt interessant aquest projecte de col·laboració amb la universitat, amb estudiants de la universitat, que ens han permès elaborar aquest projecte a partir de la exposició Huellas – Humberto Rivas, que és la que presentem en aquests moments.
L’exposició Huellas es bassa en les fotografies de la sèrie Huellas, que la família d’Humberto Rivas va ingressar a l’arxiu cap a l’any 2009. És fruit per tant d’una adquisició de l’arxiu, les nostres exposicions són sempre de fonts propis de l’arxiu. És un conjunt de 53 fotografies inspirades en persones anònimes i escenaris de la Guerra Civil espanyola, i que a més mostren molt bé l’obra d’aquest gran fotògraf, nascut a Argentina i que va treballar durant molta anys a Barcelona, on va crear escola de fotògrafs també. Destaca sobretot per la intensitats dels seus retrats de persones i també pels escenaris o paisatges nus que ens presenta amb un llenguatge molt particular, i que són molt representatius de l’obra d’Humberto Rivas, que ha deixat una gran petjada en la història de la fotografia del nostre país.